Domov >> Zdravý štýl >> KÁVOVÉ ZRNÁ aj s marcipánom, zdravé recepty

KÁVOVÉ ZRNÁ aj s marcipánom, zdravé recepty

  • Kategória receptu: Zdravé koláče
  • Doba prípravy: v závislosti od počtu kusov kávových zŕn
  • Počet porcií: Podľa veľkosti zrniečok, približne však 30 – 130 kusov
Kedysi ma mamka učila robiť kávové zrná. Mám pocit, že recept mala z tejto stránky. Hoci som ich zbožňovala, pri príprave som nikdy nedávala poriadne pozor. Keď máte takú silnú posilu vedľa seba, spoliehate sa len ňu a nikdy si nezapamätáte toľko, ako keď ste nútený si ich pripraviť samy. Dnes však už recept na kávové zrná, či už s marcipánom alebo bez, poznám dokonale.

Príprava receptu

Masa:

  • 150 g práškového cukru,
  • 250 g mletých piškót alebo keksov,
  • 150 g rastlinného tuku alebo masla,
  • 4 PL kakaa,
  • 2 ČL mletej kávy (alebo instantnej kávy, ktorú vopred rozpustíme v trošičke horúcej vody),
  • 120 g mletých orechov,
  • rum

Poleva:

  • 150 g čokolády na varenie,
  • 60 g stuženého pokr­mového tuku CERÁ

Postup

Prísady zmiešame, aj s mletou kávou. Alebo z kávy uro­bíme extrakt – necháme ju vylúhovať v trošičke horúcej vody a použijeme precedený. Prípadne ju nahradíme bezkofeinovou kávou. Rumu pridáme toľko, aby vznikla hustá masa, z ktorej tvarujeme asi 3 cm valčeky. Pozdĺž stredu valčeka urobíme ryhu hranou plochej varešky a odložíme na 1 hodinu na chladné miesto stuhnúť. Rozlámanú čokoládu dáme do misky, pridáme tuk a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Kávové zrná v nej ponamá­čame, položíme na mikroténovú fóliu a necháme stu­hnúť. Poukladáme do papierových košíčkov.

Kávové zrná s marcipánom

Marcipanovu zmes môžete dostať hotovú aj v Tescu. V cukrárenských výrobniach a potrebách sa predáva cukrárenská hmota na poťahovanie a tá sa kupuje vo väčších baleniach.

Na pol kila tejto hmoty, kúpenej v Tescu pridajte 2 PL sušeného mlieka a 2 PL práškového cukru a vymieste to na doske. Urobte to vtedy, keď sa vám zdá, že marcipán je už príliš mäkký a trhá sa. Marcipánku teda rozvaľkajte a nakrájajte na štvorce, tak aby sa dal do neho zakrútiť krémový valček.

Až teraz vyberieme z chladu,  pripravené valčeky a poukladáme ich na štvorce. Každý zabalíme a položíme na plech. Do stredu vtlačíme ceruzkou priehlbinu na tvar kávového zrna.

Tieto marcipánové balíčky uložíme znovu do chladu a pripravíme si čokoládu na polievanie.

Nad horúcou parou roztopíme stužený tuk a čokoládu na varenie. Tuk pridávajte len tak orientačne, ako sa vám zdá čokoláda riedka, alebo hustá.

Stuhnuté zrnká ponoríme rýchlym pohybom do pripravenej čokolády, necháme odkvapkať a položíme na papier a znova necháme všetky zrná stuhnúť.

Po záverečnom vychladnutí a stuhnutí kladieme do papierových košíčkov.

Ide o nenáročný chutný recept, ktorý je mimoriadne obľúbený najmä počas Vianoc. No na Veľkú noc by taktiež nemal chýbať na stole.

..za fotky ďakujeme

..za fotky ďakujeme

Kategória receptu: Zdravé koláče Doba prípravy: v závislosti od počtu kusov kávových zŕn Počet porcií: Podľa veľkosti zrniečok, približne však 30 - 130 kusov edysi ma mamka učila robiť kávové zrná. Mám pocit, že recept mala z tejto stránky. Hoci som ich zbožňovala, pri príprave som nikdy nedávala poriadne pozor. Keď máte takú silnú posilu vedľa seba, spoliehate sa len ňu a nikdy si nezapamätáte toľko, ako keď ste nútený si ich pripraviť samy. Dnes však už recept na kávové zrná, či už s marcipánom alebo bez, poznám dokonale. Príprava receptu Masa: 150 g práškového cukru, 250 g mletých piškót alebo keksov,…
Hodnotenie článku
Hodnotenie čitateľov: 3.7 ( 6 hlasov)

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia su označené *

*

x

Prečítaj si aj ...

Suchý kašeľ

Suchý kašeľ: 8 príčin, prečo sa nevieme zbaviť kašľa

Najčastejšou príčinou kašľa je nádcha alebo iné vírusové ochorenie. Hoci s väčšinou symptómov nádchy a prechladnutia sa dokáže telo vyrovnať za pár