Domov >> Ako s .. >> ŽIHĽAVOVÝ SIRUP: foto recept ako od babičky

ŽIHĽAVOVÝ SIRUP: foto recept ako od babičky

[Tento článok Vám zaberie 2 minút čítania a 15 nových informácií]

Je tu konečne jar a s ňou spojené zbieranie čerstvej žihľavy. Ak vám nechutí žihľavový čaj, prečo nevyskúšate niečo ešte chutnejšie? Žihľavový sirup je veľmi obľúbený najmä medzi deťmi. No pre jej zdravotné účinky by sme žihľavu nemali zanedbávať ani my, ľudia v pokročilejšom veku. 🙂

O tom, aká je žihľava zdravá, je veľmi dôležité hovoriť aj v dnešnej dobe. O jej zdravotných účinkoch a reálnych prípadoch pomoci by sa dali písať slohy. V dnešnej uponáhľanej dobe chodíme častokrát okolo nej a bez povšimnutia. Kebyže poznáme jej skutočné účinky na zdravie, ďakovali by sme pánu Bohu každý deň. Žiaľ, väčšina z nás skôr siahne po liekoch, ako po tejto vzácnej bylinke.

Preto skúsme byť aspoň my iní a trochu zmeniť zmýšľanie. A čo tak začať žihľavovým sirupom? Ponúkame vám výborný jarný recept na žihľavový sirup od babičky.

  • Žihľavu zbierame tak, že odstrihávame hlavne menšie žíhľavy, zvyčajne jej vrcholce, ak je príliš veľká.
  • Zbierame ďaleko od ciest – v prírode, najlepšie na mieste, kde je vystavená slnečnému žiareniu.
  • Žihľava nesmie byť príliš prerastená ani deravá.
  • Ak neznesiete popŕhlené ruky ani nohy od žihľavy, nezabúdajte na rukavice a to dlhé nohavice.
  • Na prípravu na prípravu žihľavového sirupu budete potrebovať cukor, kyselinu citrónovú, citróny, hrnce, sitko, gázu, lievik, sklenené fľaše.
  • Žihľavu osprchujeme alebo umyjeme pod tečúcou studenou vodou, len jemne.
  • 24 hodín necháme lúhovať žihľavu vo vode.
  • Potom ,,vývar,, scedíme, žíhľavu pretlačíme cez gázu, aby sme mali čo najmenšie straty – my zvykneme ešte aj cez sitko, aby bol sirup naozaj čistý a zbavený všetkého hmyzu, trávy a pod.
  • Vývar zo žíhľavy povaríme s nakrajánými citrónami.
  • TIP: kôru z citrónov olúpeme, aby sme sa zbavili pesticídov a škodlivín, pridáme kys. citrónovú.
  • Následne nasypeme cukor – tu si dajme pozor, aby sme cukor sypali pomaly, keďže po jeho nasypaní sa objem vody zdvojnásobí.
  • Opäť povaríme a zatiaľ si môžeme poumývať a pripraviť sklenené fľaše, nech efektívne využijeme čas.
  • Keď je žíhľava prevretá, cukor roztopený, môžeme odstaviť, vyberieme citróny a necháme trošku vychladnúť.
  • Sirupom naplníme pripravené fľaše, poriadne pozatvárame a dáme na tmavé miesto, prikryjeme dekou a na náš výsledok sa pozrieme zhruba o 2 dni.
  • Môžeme podávať ako skvelý a zdravý nápoj bohatý na vítamíny a železo. 🙂

Fotorecept prípravy žihľavového sirupu


Žihľava v prírode

Miesto zberu žihľavy

Žihľava v prírode

Žihľava zber

Žihľava zber

Žihľava varenie

citróny ošúpané

Žihľava s citrónom

Žihľava lejeme

Žihľava do fľaše

Žihľavový sirup

[Tento článok Vám zaberie 2 minút čítania a 15 nových informácií] Je tu konečne jar a s ňou spojené zbieranie čerstvej žihľavy. Ak vám nechutí žihľavový čaj, prečo nevyskúšate niečo ešte chutnejšie? Žihľavový sirup je veľmi obľúbený najmä medzi deťmi. No pre jej zdravotné účinky by sme žihľavu nemali zanedbávať ani my, ľudia v pokročilejšom veku. :) O tom, aká je žihľava zdravá, je veľmi dôležité hovoriť aj v dnešnej dobe. O jej zdravotných účinkoch a reálnych prípadoch pomoci by sa dali písať slohy. V dnešnej uponáhľanej dobe chodíme častokrát okolo nej a bez povšimnutia. Kebyže poznáme jej skutočné účinky na zdravie, ďakovali by sme pánu Bohu každý deň.…
Hodnotenie článku
Hodnotenie čitateľov: Buď prvým !

Pridaj komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

x

Prečítaj si aj ...

Kto je to autista?

Častokrát sa stretávame so slovom autista v prenesenom význame, ako niekto, kto je "mimo". Ale kto to je autista v skutočnosti? A je vôbec slušné a vhodné niekoho takto oslovovať?​​