- Kategória receptu: Zdravé koláče
- Doba prípravy: v závislosti od počtu kusov kávových zŕn
- Počet porcií: Podľa veľkosti zrniečok, približne však 30 – 130 kusov
Príprava receptu
Masa:
- 150 g práškového cukru,
- 250 g mletých piškót alebo keksov,
- 150 g rastlinného tuku alebo masla,
- 4 PL kakaa,
- 2 ČL mletej kávy (alebo instantnej kávy, ktorú vopred rozpustíme v trošičke horúcej vody),
- 120 g mletých orechov,
- rum
Poleva:
- 150 g čokolády na varenie,
- 60 g stuženého pokrmového tuku CERÁ
Postup
Prísady zmiešame, aj s mletou kávou. Alebo z kávy urobíme extrakt – necháme ju vylúhovať v trošičke horúcej vody a použijeme precedený. Prípadne ju nahradíme bezkofeinovou kávou. Rumu pridáme toľko, aby vznikla hustá masa, z ktorej tvarujeme asi 3 cm valčeky. Pozdĺž stredu valčeka urobíme ryhu hranou plochej varešky a odložíme na 1 hodinu na chladné miesto stuhnúť. Rozlámanú čokoládu dáme do misky, pridáme tuk a vo vodnom kúpeli rozpustíme. Kávové zrná v nej ponamáčame, položíme na mikroténovú fóliu a necháme stuhnúť. Poukladáme do papierových košíčkov.
Kávové zrná s marcipánom
Marcipanovu zmes môžete dostať hotovú aj v Tescu. V cukrárenských výrobniach a potrebách sa predáva cukrárenská hmota na poťahovanie a tá sa kupuje vo väčších baleniach.
Na pol kila tejto hmoty, kúpenej v Tescu pridajte 2 PL sušeného mlieka a 2 PL práškového cukru a vymieste to na doske. Urobte to vtedy, keď sa vám zdá, že marcipán je už príliš mäkký a trhá sa. Marcipánku teda rozvaľkajte a nakrájajte na štvorce, tak aby sa dal do neho zakrútiť krémový valček.
Až teraz vyberieme z chladu, pripravené valčeky a poukladáme ich na štvorce. Každý zabalíme a položíme na plech. Do stredu vtlačíme ceruzkou priehlbinu na tvar kávového zrna.
Tieto marcipánové balíčky uložíme znovu do chladu a pripravíme si čokoládu na polievanie.
Nad horúcou parou roztopíme stužený tuk a čokoládu na varenie. Tuk pridávajte len tak orientačne, ako sa vám zdá čokoláda riedka, alebo hustá.
Stuhnuté zrnká ponoríme rýchlym pohybom do pripravenej čokolády, necháme odkvapkať a položíme na papier a znova necháme všetky zrná stuhnúť.
Po záverečnom vychladnutí a stuhnutí kladieme do papierových košíčkov.
Ide o nenáročný chutný recept, ktorý je mimoriadne obľúbený najmä počas Vianoc. No na Veľkú noc by taktiež nemal chýbať na stole.