[Tento článok Vám zaberie 3 minúty čítania a 3 cenné rady]
Momentálne najpopulárnejší nápoj zo všetkých, vianočný punč. Niet nad perfektný vianočný punč vychutnávaný v bohatej atmosfére vianočných trhov. Ale čo tak si vyskúšať vyrobiť špeciálny vianočný punč priamo doma? Pokiaľ disponujete všetkými ingredienciami, nemôže byť nič jednoduchšie. Nakrájať nejaké ovocie, ingredienciami dochutiť, zaliať vínom a na záver len vychutnať!
Tento recept však nie je dobrý len na vychutnávanie, ale má dokonca aj mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie. Pitie červeného vína s mierou, to znamená maximálne jeden pohárik denne pre ženy, dva pre mužov, napomáha chrániť srdce a kontroluje hladinu cholesterolu. A navyše, víno ako aj nakrájané ovocie sú plné antioxidantov, ktoré neutralizujú aktivitu škodlivých voľných radikálov v tele, čím zabraňujú oxidácii. V prípade, že by k neutralizácii voľných radikálov nedošlo, mohli by spôsobiť škody v našich
bunkách a DNA, čím by sa zmenila štruktúra aj funkcia rôznych častí bunky. Tak teda na zdravie!
Ingrediencie:
1 granátové jablko aj s jadierkami
1 šálku čerstvých brusníc
2 hrušky
1/2 šálky jablkovej vodky alebo jablkovej brandy (voliteľné)
2 malé jablká – jedno červené, jedno zelené
1 1/2 fľaše červeného vína (najlepšie Cabernet)
2 šálky zázvorovej limonády
1-kus čerstvého zázvoru, ošúpaný a tenko nakrájaný
1/2 čajovej lyžičky škorice
1 veľký džbán alebo veľká misa (na servírovanie)
Postup:
- Ošúpte jablko a hrušku a nakrájajte na drobné kúsky.
- V prípade, ak máte jablkovú vodku alebo brandy: Namočte a nechajte lúhovať kusy jablka vo vodke alebo brandy na pár hodín pre extra špecifickú príchuť.
- Skombinujte hrušky, jablká (nasiaknuté alebo nenasiaknuté) a brusnice do misy resp. džbánu a zamiešajte
- Na vrch pridajte semienka z granátového jablka, zázvor a posypte škoricou.
- Zalejte vínom a zamiešajte. Ak máte ešte dostatok času, nechajte odstáť na 2 až 3 hodiny.
- Tesne pred servírovaním ešte pridajte zázvorový sirup a jemne.
- Pred nelievaním naložte do každého pohára ovocie a vychutnajte každý dúšok!